Kassamodule- hoe handmatig kassatransactie registreren/corrigeren?

In deze handleiding kan je volgende zaken terugvinden:

1. Aanmaken en boeken van een kassatransactie

2. Geboekte kassatransacties raadplegen

3. Geboekte kassatransacties corrigeren

4. Afdrukken van het kasjournaal

1.      Aanmaken en boeken van een kassatransactie

Na het opmaken van een geboekte factuur (werkplaatsfactuur of onderdelenfactuur), kunt u een kassa transactie registreren.

• Ga naar het dashboard en klik op ‘New Cash Register Customer’.

Typ indien gevraagd uw wachtwoord in, indien u dit niet heeft druk op ‘OK’:

• NR.: Klik 1 keer op de ENTER-toets zodat er automatisch een nr. aangemaakt wordt.
  • Klantnr.: Geef het klantnr. in van de klant. Tip: neem het klantennr. over van op de factuur.
  • Naam: naam van de klant wordt automatisch aangevuld, bij het ingeven van het klantennr.
  • Van zodra je het klantennr. Ingeeft, krijg je een pop-up. Vink aan:
    • Met vereffening’: indien een geboekte factuur bestaat.
    • Zonder vereffening’: indien er nog geen factuur bestaat voor de klant. bvb voorschot. Hiervoor dient u bij het volgende scherm een bedrag in te vullen.
  • Indien ‘Met vereffening’: Vervolgens opent een nieuw scherm met alle openstaande posten van deze klant. U kan achteraf dit scherm ook openen door te klikken op ‘vereffenen’.
    • Selecteer de lijn die je wenst te vereffenen en klik op ‘ID toekennen’. Indien de klant meerdere lijnen in één keer betaald heeft, kan je meerdere lijnen selecteren en klikken op ‘ID toekennen’. In de eerste kolom ‘Applies-to ID’ zal het nummer van de transactie komen te staan.
      • Kortom: als ‘Applies-to ID’ ingevuld is wilt dit zeggen dat deze regel(s) de link is met de kassa.
    • Onderaan kan je nakijken wat de totaalsom is van het bedrag dat zal vereffend worden door de klant.
    • Klik op ‘OK’ om af te sluiten.

• Het bedrag van de betaling werd ingevuld.

• Vul vervolgens de betaalmethode in.
    • Klik op ‘Betaalmiddel’. Standaard staat het betalingsmiddel op Via het pijltje kan men een andere betaalmethode selecteren.

• Van zodra alles correct werd ingevuld, kan je deze kassatransactie boeken. Klik op ‘Boeken

2.      Geboekte kassatransacties raadplegen

• Via ‘Geboekte kassa klanten’ kan je alle geboekte transacties nagaan. Door de filter in te stellen op ‘’ = het klantennr. Kunnen we de geboekte kassatransacties raadplegen.

We zien dat de transactie die we zonet geboekt hebben aanwezig is.

OPGEPAST: vergis je niet met de lijst ‘kassa klanten’. Deze lijst zijn transacties die werden opgemaakt, maar niet werden afgerond/geboekt.

Telkens je een nieuwe transactie wilt aanmaken en deze een transactienummer krijgt, maar je rond dit niet af en sluit het kader gewoon, dan komt deze terecht op deze lijst.

Deze transacties werden nog niet geboekt en staan dus nog niet in de boekhouding.

3.      Geboekte kassatransactie corrigeren.

Een correctie kan je enkel doen, door een nieuwe kassatransactie te creëren.

• Klik op ‘New cash register customer’.
  • Druk op de ENTER-toets om een transactienummer te krijgen.
  • Vul het in waarvoor je wenst een correctie te doen.
  • Volgende veld komt tevoorschijn en je kan kiezen voor ‘Correctie'.

• Op het volgende scherm, zie je een overzicht van alle geboekte transacties van deze klant. Selecteer de transactie die je wenst te corrigeren en klik op ‘ok’.

• !!Betaalmiddel niet aanpassen!! Doe dit na de correctie.
  • Klik op ‘boeken’ om de transactie te bevestigen.

Via de lijst ‘Geboekte kassa klanten’ kunnen we nagaan of alles correct werd geboekt.

4.      Afdrukken van het kasjournaal

U kan het kasjournaal afdrukken. Ga naar ‘kassa dagboek’ via de rechterbovenhoek.

• Vul het kassanr. In en de datum en druk op ‘afdrukken’.