Handleiding: Autorisatie matrix

1 Autorisatie matrix

1.1 Omschrijving nieuwe functionaliteiten

1.1.1 Menu structuur

Alle functies betreffende het beveiligingsproject bevinden zich in één formulier. Dit formulier kan je
openen via Financieel - Financieel - Instellingen - Gebruikers - Autorisatie matrix.

1.1.2 Instellingen van autorisaties

1.1.2.1 Autorisatie instellingsformulier

Een nieuwe tabel/formulier werd aangemaakt om alle nodige set-up informatie in te vullen.

Optie

Omschrijving

Rol ID & Naam

Een “Dummy” rol die kan gegeven worden aan gebruikers in de standaard beveiligingsformulier van Navision.

Onderhoud Wisselstukken

Heeft impact op de beveiliging van de wisselstukkaart. Dit werk direct in op de reeds aanwezige beveiliging van Navision.

Staat het vinkje aan, dan kan de gebruiker met deze rol velden wijzigen in de wisselstukkaart. Staat dit veld uitgevinkt, zijn de velden niet wijzigbaar.

Onderhoud wisselstuk verkoopprijs

Indien dit veldje aangevinkt staat, hebben alle gebruikers die deze rol krijgen, ook toegang tot de verkoopsprijzen op de wisselstukkaart. Als deze optie wordt uitgevinkt, is het wijzigen van verkoopsprijzen bijgevolg onmogelijk. Indien onderhoud wisselstukkaart op Nee staat en Onderhoud wisselstuk verkoopprijs op Ja, dan kan de gebruiker met deze rol enkel de verkoopprijs aanpassen op de wisselstukkaart.

Onderhoud dagboeken

Mag de gebruiker (gelinkt aan deze rol) lijnen in

wisselstukdagboeken (wisselstukdagboek, transfer dagboek, inventarisdagboek) toevoegen, wijzigen of verwijderen? Indien de optie aangevinkt is = Ja

Onderhoud wisselstuk vervangingen

Mag de gebruiker (gelinkt aan deze rol) lijnen toevoegen, verwijderen, wijzigen in het wisselstukvervanging dagboek?

Indien de optie aangevinkt is = Ja

Optie

Omschrijving

Onderhoud klanten

Zelfde optie als Onderhoud wisselstukkaart maar uiteraard voor klanten.

Onderhoud blokkeren van klanten

Mag de gebruiker klanten blokkeren/deblokkeren?

Onderhoud Prijsgroepen

Klanten

Mag de gebruiker met deze rol de klant prijsgroep veranderen op de klantenkaart?

Opnieuw werken deze optie en de vorige onafhankelijk van Onderhoud klantenkaart.

Optie

Omschrijving

Onderhoud aankoop wisselstukken

Mag de gebruiker wisselstuk aankoopformulieren aanmaken, wijzigen of verwijderen?

Zowel hoofding als lijnen zijn wijzigbaar indien deze optie indien deze optie aangevinkt is.

Type

Optie

Omschrijving

Hoofding

Orders – Schrappen (Nee, Ja,

Alleen eigen documenten)

Geeft de gebruiker met deze rol de gelegenheid om (eigen) gegevens in de hoofding te schrappen.

Hoofding

Orders – Boeken (Nee, Ja, Eigen documenten niet boeken)

Geeft de gebruiker met deze rol de mogelijkheid om een (verkoop) order te boeken.

Hoofding

Orders - Onderhoud

Geeft de gebruiker de mogelijkheid om gegevens toe te voegen of te wijzigen.

Lijnen

Onderhoud Tekst, Grootboek rek.,

Wisselstuk, Ressource

Dit betekent dat de gebruiker nieuwe lijnen kan toevoegen of bestaande lijnen kan wijzigen, afhankelijk van het type lijn.

Lijnen

Schrappen Tekst, Grootboek rek,

Wisselstuk, Resources (Nee, Ja,

Alleen eigen..)

Dit betekent dat de gebruiker lijnen kan schrappen, afhankelijk van het lijntype.

Lijnen

Korting, Grootboek rek, Wisselstuk,

Resources

Mag de gebruiker – afhankelijk van het lijntype – kortingspercentage of bedrag wijzigen?

Zie hierboven maar voor creditnota’s

Zelfde functionaliteit voor creditnota’s.

Type

Optie

Omschrijving

Hoofding

Orders Factuur – Schrappen

Geeft de gebruiker de mogelijkheid om hoofding gegevens te schrappen.

Hoofding

Orders Factuur – Boeken

Geeft de gebruiker de mogelijkheid om een (service) order te boeken.

Eigen documenten niet boeken moet aangezet worden indien deze gebruiker zijn eigen aangemaakte documenten niet mag boeken.

Hoofding

Orders Factuur – Onderhoud

Geeft de gebruiker de mogelijkheid om hoofding gegevens te wijzigen of toe te voegen.

Lijnen

Onderhoud Tekst, Grootboek, Wisselstuk, Resources.

Dit betekent dat de gebruiker nieuwe lijnen kan toevoegen of bestaande lijnen kan wijzigen afhankelijk van het type lijn.

Lijnen

Schrappen Tekst, Grootboek, Wisselstuk, Resources.

Dit betekent dat de gebruiker werkplaats lijnen kan verwijderen, afhankelijk van het lijntype.

Lijnen

Korting, Grootboek, Wisselstuk, Resources.

Mag de gebruiker het kortingspercentage of bedrag wijzigen, afhankelijk van het lijntype.

Lijnen

Aantal Grootboek, Wisselstuk, Resources.

Mag de gebruiker het aantal op lijnen wijzigen, opnieuw afhankelijk van het lijntype.

Lijnen

Prijs Grootboekrek., Wisselstuk,

Resources

Mag de gebruiker de prijzen wijzigen op lijnniveau, afhankelijk van het lijntype.

All het bovenstaande (behalve hoeveelheid en Prijs), maar dan voor creditnota’s.

Zelfde functionaliteit voor creditnota’s.

Elk tabblad vertegenwoordigt het menu waarop deze opties betrekking hebben, m.a.w.

Wisselstukken, Aankoop Wisselstukken, Verkoop Wisselstukken, Beheer Werkplaats. Het tabblad Klanten heeft geen aparte hoofdmenu.

Er is één uitzondering op de algemene regel: Elke gebruiker kan lijnen/ orders die hij/zij zelf aangemaakt heeft wissen. Zelfs indien de optie “Schrappen" NIET op “Ja” staat. Deze regel is enkel van toepassing indien de gebruiker “onderhoud” mogelijkheden heeft.

Dit om te voorkomen dat een gebruiker die net een lijn heeft toegevoegd, deze moet verwijderen.

Als de gebruiker nooit een lijn mag verwijderen, houdt dit in dat hij/zij zeer voorzichtig moet zijn bij het aanmaken van nieuwe lijnen.

Deze situatie is opgelost door de gebruiker toe te laten, lijnen/orders te wissen, alleen wanneer “Onderhoud” mogelijkheden werden toegekend.

1.1.2.2 Ken dummy rollen toe aan elke gebruiker

De nieuwe beveiligingsmaatregelen zijn enkel van toepassing op regels, niet op individuele
gebruikers. Dit betekent dat je rollen moet toekennen per gebruiker als u wilt dat deze regels worden uitgevoerd.
Zolang een bepaalde gebruiker de nieuwe dummy rol niet kreeg toegewezen, zijn de
beveiligingsregels niet van toepassing voor hem/haar, m.a.w. de gebruiker kan nog steeds gegevens schrappen, onderhouden, boeken etc.